2015. december 1., kedd

Mézeskalács recept

Mézeskalács


Hozzávalók / 12 adag

A tésztához

  • 450 g finomliszt
  • 200 g porcukor
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 db tojás
  • 2 ek vaj (puha)
  • 200 g méz
  • 1 csomag vaníliás cukor

A díszítéshez

  • 120 g porcukor (átszitált)
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítés

  1. Az összes alapanyagot jól összedolgozzuk, és a tésztát fóliába csomagolva legalább egy napig hűvös helyen érleljük
  2. Az érlelés után a tésztát, enyhén lisztezett munkafelületen, kis részletekben nyújtjuk ki, kb. 2 mm vastagságúra, és különféle formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tojássárgájával megkenegetjük, majd 175 ºC-ra előmelegített sütőbe téve, alul-felül állásra beállított sütőben 5-7 perc alatt megsütjük. 
  3. Fontos, hogy ne légkeveréses üzemmódban, hanem alul-felül álláson süssük a tésztát, különben kiszárad.
  4. A díszítéshez a porcukrot és a tojásfehérjét habbá verjük és egy alkalmas eszköz segítségével (kinek mi válik be, ki kell tapasztalni: nylon zacskó egy apró lyukkal, habzsák mini lyukú véggel, vagy egy kis ecset) tetszés szerinti mintákat rajzolunk a mézeskalácsokra.